söndag 7 juni 2015

Passionsblomma med passionsfrukt?

(inlägget är från 2014)
Jag har två passionsblommor på min balkong: Passiflora Pura Vida och Passiflora Caerulea. Jag vet inte om någon av dem får ätbara frukter men de är vackra ändå. Jag har funderat på att så fröer tagna från passionsfrukter...

Blommorna på Caerulea påminner om Edulis som är den vars frukter säljs i butiker. Det verkar vara svåra att få att blomma. Det stod även på fröpåsarna som jag läste på i affären att det kunde ta flera år innan de blommade (och bar frukt).

Om jag har förstått rätt så är ingen av frukterna giftiga även om vissa inte smakar så gott.

Det går också att ta sticklingar men de som blommar kan ha svårt för att sätta rötter.

De vill ha vatten regelbundet och mår inte bra av uttorkning och flera sorter vill stå svalt under vinterhalvåret (dock varmare än 10 plus). Men de tål INTE att övervintra utomhus i Sverige. De är alltså inga "trädgårdsväxter" även om de kan stå utomhus i kruka på sommarhalvåret... Det är också viktigt att de "avhärdas". Det kan ta någon vecka...

Först och främst, alla passifloror är i högsta grad prydnadsväxter. Det är snabbväxande lianer som klänger sig i fästet med hjälp av sina ”mustascher”. Frukten är ett flerfröigt bär, oftast saftig men ibland torr. Cirka 60 olika passiflorarter har ätbara frukter. Två passiflorarter sägs ha läkande egenskaper.
Den optimala temperaturen för deras uppväxt och utveckling ligger mellan 10-15 grader på natten och 15-20 grader på dagen. De gillar fukt och kräver inte att jordblandningen ska vara perfekt. Vid temperaturstigningar till 25 grader börjar de känna sig sämre och vid 30 plusgrader och även högre temperaturer börjar bladen att få brännskador, knopparna faller av och de slutar att växa. Om hettan kombineras med vind kan växten dö.
Passiflorer från stora spridningsområden (både berg och låglandstropiker) klarar av både värme och kyla, långvarig torka och kall, regnig väder under en lång tid.
Växter som är odlade från frön, sättkvistar eller ympade bör omplanteras på våren som de flesta rumsväxter. Oftast är passiflorer kortlivade (med undantag för de sorter som bildar rotklumpar) och efter 3-5 år avtar deras växt och de börjar föråldras. Därför behöver man förnya dem regelbundet. De flesta passiflorsorter är korsbefruktande växter och ger inga frukter vid befruktning med egen pollen.

Inga kommentarer: