tisdag 6 november 2012

Hästar i trafiken

Om man leder hästen eller rider, gäller bestämmelserna om fordon i tillämpliga delar. Om man kör med häst och vagn (eller släde) är ekipaget ett fordon. Trafikreglerna, som gäller både på väg och i terräng, hittar du i trafikförordningen (1998:1276).

Viktigt att tänka på

Här följer några bestämmelser som kan vara viktiga att tänka på för den som leder häst, rider eller kör häst och vagn.

Alla trafikanter ska iaktta den omsorg och varsamhet som krävs för att undvika olyckor. Du ska färdas på höger sida av vägen, så nära kanten som möjligt. Använd vägren, om det finns en sådan. Du får inte färdas på gång- eller cykelbanor. Du får inte färdas på motorväg eller motortrafikled. Hastigheten får aldrig vara högre än att du behåller kontrollen över hästen och kan stanna om det behövs. I vissa särskilda fall ska man hålla tillräckligt låg hastighet, till exempel - där barn finns på eller vid vägen - vid möte på smala vägar - i skarpa kurvor och - vid backkrön. Bestämmelserna om väjningsplikt och stopplikt gäller. Om du kommer från terrängen in på en väg, har du väjningsplikt. Du ska ge tecken när du ska svänga. Tecken ges enklast genom att man räcker ut handen, som när man cyklar. Om du kör med vagn eller släde under mörker, ska du ha lykta med vitt ljus framåt, lykta med rött ljus bakåt, orange reflex åt sidorna och två röda reflexer baktill. Lyktorna ska sitta på vänstra sidan av ekipaget.

Reflexer eller belysning

Om man rider eller leder häst, finns det inga särskilda krav på reflexer eller belysning under mörker, men de generella varsamhetskraven innebär att man alltid bör ha reflexer eller lyktor, gärna båda. Reflexer bör man ha i sådan omfattning och placerade på ett sådant sätt att det tydligt framgår vad det är för slags trafikant det handlar om. På hästen är det bra att ha reflexer på benen, framför allt på vänster framben och höger bakben, samt någon reflex som syns bra bakifrån, till exempel fastsatt i svansen eller på ryttarens rygg. Allemansrätten – vilka vägar får jag rida eller köra på?

Ridning och körning med häst är tillåten på de flesta vägar och i terrängen. Att gå, rida eller cykla anses ingå i allemansrätten. Allemansrätten innebär en begränsad rätt för var och en att färdas över annans mark och tillfälligt uppehålla sig där. Med rätten följer även krav på hänsyn och varsamhet mot natur och djurliv, mot markägare och mot andra som är ute i naturen. Naturvårdsverket sammanfattar allemansrätten med orden ”Inte störa – inte förstöra!”.


Var får man leda en häst? Var får man INTE leda en häst?
Var får man rida? Var är ridning förbjuden?
Var får man köra häst och vagn? Var är det förbjudet?
Mig veterligen räknas hästar som fordon enligt vägtrafikförordningen oavsett om man rider, leder eller kör. Dvs hästen ska alltid gå på höger sida av vägen och där det står skyltat "hästfordon förbjuden" får man varken rida, köra eller leda hästen. Men så står det inte på Transportstyrelsens sida: Förbud mot trafik med hästfordon innebär inte förbud mot ridning! Hm... Det trodde jag...
Förbud mot ridning trodde jag innebar att det är tillåtet att leda, och så ÄR det men jag trodde att det även var tillåtet att KÖRA häst och vagn där, dvs att det bara är ridning som är otillåtet, men nu är jag osäker...
Däremot "hästar förbjudna" är alla former av att ta sig fram med häst förbjudet: ridning, körning, ledning och att driva häst...

onsdag 31 oktober 2012

Grattis älskade Fia!

Lördagen den 25 augusti avgjordes spår-SM för taxar i skogarna runt Asa Herrgård.
22 hundar kom till start och fem av dessa var normalstora korthår.
Två år i rad har Källstigens Garbo vunnit drev-SM och nu gick hennes syster, Källstigens Gissa´s dotter – Gånedalens Bojan och tog hem segern i spår-SM 2012! Källstigens Klara har därmed blivit både mor & mormor till en SM vinnare inom loppet av mindre än ett år. Resultatet med att kombinera två framgångsrika tik linjer talar återigen sitt tydliga språk. Stort GRATTIS till Gånedalens kennel och Magnus & Helena som äger och är uppfödare till Assar.
Ett ännu större GRATTIS till ägaren till Gånedalens Bojan. Jan-Olof Gustavsson från Kungälv som representerade Västsvenska taxklubben.

tisdag 16 oktober 2012

Fnatt?

Har naturen fått fnatt när det kommer jordgubbar i oktober???

Nu saknar jag hund...

Särskilt när det blir hundsnack på jobbet saknar jag hund... Men så som jag jobbar så tycker inte jag det är okej att skaffa hund...

onsdag 1 augusti 2012

Riga 20 juli 2012

Senast jag var och hälsade på "Riga" så pratade ägarna om att sälja henne och skaffa en större ponny. Så när jag åkte dit så tog jag mer eller mindre för givet att hon inte var kvar men att jag kanske kunde få reda på var hon bodde nu. Men hon stod kvar! :-)

måndag 30 april 2012

Fia tycker jag är en söt tax... Hon har iaf "ben"... Ibland kan man se raser som ser konstiga ut. Det kan var benstället, nosen eller proportionerna.
Denna vovve tycker jag ser ut att stå på tassarna. Dessutom vette sjutton om jag tycker att bakbenstället ser så bra ut...
Schäfrar är ett kapitel för sig... Att "utställningschäfrar" blivit så låga bak... Sedan finns det schäfrar med raka ryggar också... Vad är egentligen sunt? Hur viktigt är "normala proportioner" och normalt benställ (åtminstone vinklar)?

onsdag 11 januari 2012

Nya bilder på Hedeforsens Kaja / Alexa


Alexa söker ny fodervärd!



Att vara fodervärd är ett förtroendeuppdrag
När valpen lämnas till dig, är det du som fodervärd som har ansvaret för dess liv och hälsa till 14-månadersåldern. Att få lära känna en valp under ett helt år, är en fantastisk upplevelse. Men det är självklart känslomässigt svårt att återlämna hunden när den tiden är inne, det går inte att komma ifrån. Det bästa brukar vara att leva nära valpen och låta den få en trygg och hjärtlig uppväxt. När man sedan skall lämna tillbaka valpen vid 14 månaders ålder, vet man att den har kraft och mod att klara det mesta!
Förutom att det är en intressant erfarenhet att få ha en valp hos sig under ett års tid, krävs en del av dig som fodervärd.
Ni som fodervärd står för maten och den sociala träningen + uppfostran.
Kenneln står för vaccination och försäkring + ev. nödvändig sjukvård.

Tänk över dessa punkter, innan du fyller i intresseanmälan:
* Någon i familjen måste vara hemma med valpen och rasta den regelbundet
* Valpen skall ha en trygg uppväxt med tydliga regler och struktur
* Att valpen får vara med i olika miljöer och vardagliga situationer
* Ni skall vara med på kennelns fodervärdsträffar (tre gånger under ett år)
* Valpen skall äta RoyalCanin valpfoder: Från och med 8 veckors ålder till och med när valpen är 4-5 månader skall den äta Royal Canin Baby Dog. Från 5 månaders ålder och fram till att den återlämnas till Hedeforsens Kennel skall den äta
Royal Canin Junior. 14 veckor – 6 månader = 3 gånger mat/dag, 6 månader till återlämning = 2 gånger mat/dag
* Valpen skall under inga omständigheter bli överviktig
* Ni skall vara uppmärksamma så att valpen i möjligaste mån inte blir sjuk eller skadad
* Du ha råd att ge hunden den vård och omsorg som behövs tex rätt foder och vård.

Ledarskapsövningar:

Sitta när matskålen sätts ner
Säg ”sitt” innan du ställer ner matskålen och ”varsågod” när hunden får ta maten.

Sitta när kopplet tas på
Hunden skall sitta lugnt och stilla medan du tar på kopplet. Det är du som bestämmer när den får resa sig upp.

Ut genom dörren
Även om du har koppel på är det du som skall avgöra vem som går ut med vem. Påverka hunden att gå vid din sida när du öppnar dörren.

Hoppa ur bilen
Denna övning kan nästan kallas en livförsäkring för din hund!
Det är en verkligt bra vana för hunden att stanna kvar i bilen tills du ger den tillåtelse att hoppa ut. Här gäller det att vara snabb; ta tag i hunden när den är på väg ut ur bilen, säg ”nej”, sedan berömmer du den. Ge nytt kommande ex. ”sitt”, beröm igen och ge den gärna en godbit. Säg ”varsågod” när du vill att den skall hoppa ut.

Sitta när kopplet tas av
När du tar av kopplet så låt hunden sitta en stund innan du ger den tillåtelse att springa iväg.

Spring och göm dig
När du har hunden lös ute och den är cirka 10-20 meter ifrån dig, ropa då hundens namn, och göm dig. Ta emot hunden med mycket beröm och kontakt, ge gärna en extra godbit eller lek med hunden en stund. Se bara till att ni inte gör övningen i närheten av någon väg. Du skall inte alltid ropa innan du gömmer dig, hunden kan med sitt luktsinne hitta dig lätt, om den bara vill. Det är faktiskt hunden som skall hålla reda på dig, och inte tvärtom!

Styr hundens hälsande
När det kommer folk hem till dig, låt inte hunden rusa fram. Kommendera ”sitt” eller ”ligg” och ”varsågod hälsa” när du vill att den skall göra det.

Visitationsövning
Kontrollera ögon, öron, nos, tänder, päls, tassar, klor m.m.
Hunden skall lugnt och stilla finna sig i detta. Tala lugnande och bestämt till hunden, beröm den om den är still. Du upptäcker tidigt om det är något fel och kan på så sätt förhindra att ev. skada blir värre. Bli inte arg, ha tålamod, och ge dig inte det är du som skall vinna.

Titta på tv
Denna avkopplingsövning gör du enklast t ex vid TV:n. Sätt dig på golvet och lägg hunden bredvid dig. Hunden får inte gå upp förrän programmet är slut.
Påverka hunden lugnt att ligga kvar, till slut inser den att det inte är någon idé att trilliskas, utan finner sig och lägger sig till ro. Glöm inte ett friande kommando när hunden får gå upp igen, om den är vaken då!