fredag 17 april 2015

Jag fick lavendelblommor av två kollegor!

Det finns omkring 30 olika arter lavendel, alla med lite varierande härdighet. Krukodlad lavendel är säkrast att förvara frostfritt. Lavendel vill placeras på en varm och solig plats i väldränerad jord, gärna sandjord. Lavendeln plockas precis när blommorna ska slå ut.

Det är lätt att odla lavendel om man har en solig, ganska torr och mager plats att erbjuda den, precis som den har det "hemma" i länderna vid Medelhavet. Bered en plats som är riktigt väldränerad och gärna sandig, kalka den också gärna. Man kan också odla den i kruka, bara man gör en egen, mager jordblandning och inte använder köpejord som mest består av torv. Det finns dock en lite mer sandig jord att köpa, den heter Medelhavsjord och passar bättre, särskilt om man blandar i mera sand. Försök ordna övervintringen så att det inte direkt regnar i lavendeljorden, den gillar inte vinterväta. Ställ krukplantorna intill en varm vägg, gärna insvept i säckväv eller dylikt och så att det inte regnar in i krukan. När du ska skörda lavendel för att göra doftpåsar och prydnader, gör det när blommorna är helt utslagna. Klipp ner lavendeln antingen på hösten, senast i mitten av september eller på våren när nattfrosten har passerat. Klipp inte rakt av utan gör en snyggt rundad buske om du bara har en planta, gör annars en snygg, från sidorna rundad rad. Använd gärna det bortklippta till sticklingar om du klipper på våren!

Lavendel vill ha sol, mycket sol, för att uveckla sina eteriska oljor. Den tycker inte om blöta höstar och vårar, och kan ruttna om det blir för blött, vilket är den vanligaste anledningen till att man tar kål på dem. Med andra ord bör den helst planteras i väldränerat läge och gärna i en upphöjd bädd. Har man tung lerjord bör man bearbeta jorden så att den blir mer genomsläpplig, t ex blanda i mer mull och kompost. I naturen föredrar den kalkrika jordar, och därför bör man undvika sura jordar.

Lavendel trivs bättre utomhus än inomhus (fel klimat inomhus) så har du möjlighet ställ ut den. Vill du ha fler klipp lite sticklingar, man förökar lavendel enklast via sticklingar (fröer kan behöva kallstratifiering och plantorna är ganska små första året). Vill ha solig och väldränerad växtplats brukar inte kräva så mycket skötsel, kan övervintra ganska långt upp i landet bara växtplatsen har bra dränering.

När man frösår lavendel är det viktigt att förvara dom i kylen en tid och sedan inte vattna direkt på, utan "på fatet". Sticklingar är enklare.

För ett par år så testade de på Gröna rum att ta sticklingar på hösten, men man fick aldrig veta om dom lyckades men även jag testade och med gott resultat, av 7st sticklingar som jag tog överlevde alla, dom växte ingenting men dom fick ett bra rotsystem så är våren kom och jag planterade ut dom så växte dom otroligt fort och blev fina buskar till hösten. Året därpå tog jag sticklingar av dom på våren, jag tror nog att det är bäst att ta sticklingarna då. Jag sätter dom i sandblandad eller kaktusjord.

Man kan också gräva upp plantan och plantera den djupare, så bara topparna på grenarna sticker upp. Varje gren blir då en egen planta och gamla plantan rötter. Är väl ngn form av sticklingsteknik kanske? På några år kan man på så sätt få rätt rejält med lavendel.

Förodling: Så glest i fuktad såjord. Ställ krukan i kylskåpet, 3-6 v. Ta ut den och när fröna grott sätts 1 planta/kruka. Ställ ljust och svalt. Utplanteras efter frost.


* Lavendel passar mycket bra som lågväxande häck och som kantväxt runt till exempel en rosenrabatt.
* Icke härdig lavendel passar bra både som solitär eller tillsammans med andra växter i kruka.
* Lavendel är en riktig fjärilsmagnet och drar till sig många viktiga pollinerare i våra trädgårdar.
* Plocka några blommor och torka och passa på att ta tillvara resterna när du beskär för potpurrier, till bakning med mera.
* Torkade buketter av lavendel är fint att dekorera med.

Lavendel älskar sol och vill växa i väldränerad jord som gärna får innehålla ett extra tillskott av kalk även om de klarar både sur och alkalisk jord. För att göra den extra tålig och vinterhärdig är det viktigt att jorden inte innehåller för mycket lera som håller kvar vattnet eftersom lavendel inte vill stå fuktigt.
Lavendel växer vild i torra områden från södra Tyskland ner till norra Afrika. Det innebär alltså att de inte behöver vattnas förutom vid extrem torka och självklart i samband med nyplantering. Lite näring då och då är bra, men de klara sig gott också under karga, näringsfattiga förhållanden.
För att plantan ska behålla ett kompakt växtsätt behöver man beskära den varje år. Annars drar den iväg på höjden och blir gles, tanig och förvedad nertill. Beskärning kan göras direkt efter blomningen eller tidigt på våren.


Den kan planteras i rader för att skapa en häck eller användas som rabattväxt. Den går bra att kombinera med rosor, och ha ytterligare en fördel av att den håller rosorna fria från bladlöss.

Lavendel räknas också som medicinalväxt och har lugnande och kramplösande egenskaper. Lavendelblommor är utsökt i olika sorters kakor, både i småkakor, skorpor och sockerkakor.

måndag 6 april 2015

Biodling på gång...

Ja då är mina första bikupa målad... Var och hämtade den på skärtorsdagen. Tidigare är dräkt, pust, drottningfälla, pollenfälla och borste införskaffat (köpt på Bikompaniet på Hisingen)...

Efter midsommar kommer "avläggaren" hem... eller hem och hem... jag ska ju inte ha den på balkongen direkt... ;-) Rent juridisk och lagmässigt är det inte omöjligt men jag är mer orolig för att grannarnas grillande kommer störa mina bin än att de kommer störa dem...

I år räknar jag med en honungsskörd under 20 kg. Delvis pga det är så sent på säsongen som jag startar bisamhället. Jag har valt "rasen" Buckfast. Främst för att det verkar vara mest av dem i området. Det är viktigt att ta hänsyn till det för att inte korsa olika raser (större risk för att bina blir ilskna då, antingen hos mig eller hos grannen). Ett av målen med biodling är just att ta fram SNÄLLA bin. Ett annat mål att få fram bin som inte är svärmningsbenägna (flyttar hemifrån).

(gammal bild)