torsdag 21 maj 2015

Att skaffa pass till ponny utan full stam

Jag har träffat på flera personer som säger att de har en Svensk Ridponny för att de har pass från ASRP och har raskod 99. Det är alltså fel. Om du har en ponny som har raskod 99 betyder det att den inte har ”godkänd” stamboksberättigad stam. Det kan bero på att fadern inte löst betäckningslicens eller kanske inte ens är avelsvärderad eller DNA-kontrollerad. Det kan också bero på att det tidigare ”registreringsbeviset” är bortkommet innan hästpass är ordnat.

Jag är själv uppfödare till en shetlandsponny som blev en ponny med raskod 99. Det är synd eftersom hon egentligen inte var ostammad utan just som ovanstående att registreringsbeviset var bortkommet. Hos mig kallades hon Ka-Tizz och var mitt andra shetlandsponnyföl. Hon var svart och född 1999. Hon hade ett så litet huvud att alla fölgrimmor verkade små. Till slut kom jag på att använda HUNDgrimma!

Från och med 1 juli 2009 så nyregistrerar ASRP inte ponnyer som tidigare tillhörde raskod 99 - dvs ponnyer med okänd härstamning eller känd härstamning med för ASRP ej godkända raser. Svensk Ridponny är uppbyggd av ett antal raser som ASRP har erkänt: Connemara, New Forest, Russ, Dartmoor, Halvblod, Angloarab, Arab, Engelskt fullblod, Shagyaarab, Welsh Cob, welsh sek A, B och C samt redan konsoliderad Ridponny.

ASRP (Avelsföreningen Svensk Ridponny) registrerar alltså inte längre föl utan kända föräldrar, utan det är numer SH (Svenska Hästavelsförbundet) som sköter detta. Med kända föräldrar men som korsningsponny kan den registreras med raskod 99 hos ASRP men då krävs det att föräldrarna är kända (DNA)!

Om hingsten du betäckt med inte löst licens så kan du välja att betala extra för att få med honom i fölets pass eller att inte alls ha med fadern i passet men då blir raskoden 60 (SH registrerar och det gäller både häst och ponny!). Ett sådant pass med fader okänd kostar 1.400 kr.

Om du vill få med fadern i passet så har olika rasförbund olika kostnader och regler. Om ditt sto blivit betäckt av en avelsvärderad arabhingst som inte löst licens får du som stoägare betala 1.500 kr extra och en faktura skickas till hingstägaren på 2.900 kr då hingsten används i avel trots att licens inte lösts. Själva passansökan kostar 950 kr om passansökan görs innan fölet blivit 3 månader!

DNA ska göras och passkostnaden för fölet med betäckningsrapport blir det 1.000 kr (+ DNA ca 800 kr) och 1.500 kr UTAN betäckningsrapport (+DNA ca 800 kr). Men en fullt stammad far kan fölet eventuellt få raskoden 93 OM hingsten är av en av de godkända raserna för Svensk Ridponny (se ovan).

Passansökningar med korsningar med andra raser skickas till Svenska Hästavelsförbundet (SH) eller till andra rasförbund som registrerar rasrena hästar. Om du har en korsning med någon av följande så kan det bli en annan raskod än 00, 59 eller 99 enligt nedan:
Angloarab 53
Arab 52
Ardenner 73
Fjordhäst 74
Halvblod 54
Lipizzaner 56
Morgan 57
Nordsvensk 72
Svensk-Ridponny-godkänd ras 93/99
Tinker X26
Welsh 87




Dna kostar ca 800 kr men betalas direkt till SLU-labbet. Till passkostnaden tillkommer kostnaden för ID-kontrollant (varierande pris) och postförskottsavgift (ca 85 kr).

Hur mycket ett pass kostar kan alltså bero på mycket... Delvis vilken raskod man satsar på men också om hingsten löst licens för betäckningsåret eller inte. Det är ju också olika hur mycket ID-kontrollanten tar. Men vill du att den ska få med sin "släkt" i passet eller vill du bara komma undan så billigt som möjligt? Alla prioriterar vi olika... Men hästar byter hem oftast flera gånger under sitt liv även om man ofta hoppas att man blir det sista hemmet... Men saker kan ändra sig på 10, 15, 20 eller 25 år... Och det är sällan negativt att ha med någon form av stam i passet... Om inte annat för att någon annan vill avla och vill undvika inavel.

1 kommentar:

Natalia Zimniewicz sa...

Super wpis. Pozdrawiam i czekam na więcej.