måndag 1 november 2010

Nu är Fabian till salu...

Annonsen på Blocket...

Han är "tillverkad av mig", ja inte rent biologiskt utan planerna runt hans befinnande. Jag trodde att han skulle det bli det bästa föl Xtan skulle få då modern var diplom och hennes "nackdelar" var hans fördelar... Men så blev det inte riktigt...

Visserligen kanske man ska vara nöjd när ett ettåring får 78777 poäng för det är ju inte så många ettåringar som är särskilt vackra i sin växtfas och att då få åtta (av tio) på huvud, hals, bål och kors är ju inte dåligt. Som föl fick han 77677 så där var det benen som var mindre bra, men för ett föl tycker jag det är godkänt. Men inte så BRA som jag trodde han skulle bli...



Dreja var ranghög och kaxig. Hon satte gärna andra ston på plats och var bäst kompis med andra ranghöga ston. När jag köpte henne var det för hennes stam och färg (brun). Jag har sett hennes pappa irl och jag gillade verkligen honom. (Har även sett hennes morfar)... Hon var AB-premierad och fått 40-41p på premiering. När hon har blivit visad åtta gånger har hon fått 8-9 på typen. Hon har alltid fått 8a på huvud, hals bål och kors. Benen har hon fått 7-8a på, 7-9 på skritt och 7-9 på traven. Jag skulle beskriva henne som ett ganska långt/stort huvud (ponnystorlek på shettis anser jag vara stort), bra hals (resning, längd osv), långlinjerad rygg och kors, välbenad och med goda rörelser (god aktivitet och steglängd). Hon var varken inriden eller inkörd när jag köpte henne. Men det visade sig att hon tyckte om både dressyr och hoppning. Eftersom hon var ganska stor (104 cm) tyckte jag att Xtan kunde passa henne perfekt även storleksmässigt!


Xtan är en av mina drömponnier! Brun, bra storlek (ca 96 cm), kort och brett huvud, riklig behåring (tagel) och bedårande söööt. En bra hingsthals och korta skenor. Aktiva men kanske något korta rörelser. Han har fått 39-42poäng och blivit champion och BIM. I genomsnitt har Xtan fått 8.66 för typen (8-9), 8.18 för huvud, hals bål och kors (7-9), 7.75 på benen (7-8), 8.06 för skritten (7,7-9) och 7.85 för traven (7-8). Totalpoäng genomsnitt på 40,51p (39-42p). Xtan var körd och riden när jag köpte honom och hade startat i ponnytrav. Lätt att lasta, haft handikappkörnig med honom och ponnyridning på kalas. ETT UNDERBART TEMPERAMENT! (mot både hästar, andra djur, barn och vuxna och hantering)

torsdag 21 oktober 2010

Silverfärgade pudelvalpar toy/dvärg säljes till goda hem.


Valparna är leveransklara och de är
* veterinärbesiktigade
* ID-märkta
* vaccinerade
* registrerade i SKK.
De är av den lite ovanligare färgen silver, de föds svarta och blir mer och mer silverfärgade allt eftersom de växer.

söndag 10 oktober 2010

Är sabino skäckar eller inte?

Enligt welshraserna är sabino godkänt inom rasen trots att skäckar inte är tillåtna inom rasen...

Jag har samma syn som NF att vita tecken ovanför framknän respektive ovanför haser och bakom huvudet är skäckar...

Exempel:

http://www.enmarken.se/Delwyn%2028-10-08-3.jpg
http://www.pixbox.se/pic_show_id24793757.html
http://www.pixbox.se/pic_show_id24793755.html
http://www.pixbox.se/pic_show_id24793560.html

När en då som denna dessutom har vitt på ryggen, vad klassas den som då när det inte får finnas skäckar inom rasen?????

måndag 13 september 2010

Ka-Tizz

Jag efterlyser svarta shetlandsponnystoet Ka-Tizz.
Hon är född 1999.
Hon har pass från ASRP.
Hon är ca 95 cm hög.
Har bott i Ulricehamn (2005).

torsdag 19 augusti 2010

Svärsonen vill sätta svärfar på plats och skydda sin fru mot incest


Idag har jag varit hos MMMM. Fick med mig en del därifrån.

4 sebrafiskar (en ser inte normal ut = smal, är inte med i gruppen osv)
2 neontetror (eller heter det kardinal när de är röda hela vägen? Jag lär mig aldrig det...)
3 platy: en mörkröd hane, en röd hona med svarta kanter på stjärtfenan och en röd hane också med svarta kanter på stjärfenan.
1 pansarmal
1 wagtailsvärdbärarhane (far till min hona och morfar till alla mina yngel)

Och innan hade jag:
2 kampfiskhonor, systrar och födda hos mig (hanen borta)
1 pansarmal
1 wagtailsvärdbärarhona (dotter till MMMM´s hane och mor till ca hälften av ynglena) född hos mig
1 röd svärdbärarhane (far till alla mina yngel)
och ca 40 (oräkneligt) svärdbäraryngel, både wagtail och enfärgade.

måndag 16 augusti 2010

gravida män och kvinnor som slåss om deras gunst!

¨ Kantnålsfiskar ställer alla begrepp om hanliga och honliga roller på huvudet: här blir hanen gravid när honan med en "penis" för över äggen till honom. Under hans graviditet får ynglen syre och kanske också näring via en "faderkaka". Honorna konkurrerar om hanarnas gunst, dominanta honor kan hindra sina medsystrars fortplantning, och honorna är större och mer färggranna än hanarna.

¨ När det gäller att välja rätt partner är kantnålshanarna mer kräsna än honorna. Men varför konkurrerar då honorna om hanarna? Konkurrens uppstår när en resurs är knapp. Kan ett kön begränsa det andra könets fortplantning, och därmed utgöra en sådan knapp resurs? Förvisso; hos de flesta djurarter kan en hona producera betydligt färre avkommor än vad en hane maximalt kan. Detta ger upphov till vad vi kan kalla de "konventionella" könsrollerna i naturen; hanarna konkurrerar om honorna.

¨ Kommer hos kantnålar och andra djur med "omvända" könsroller (där alltså honor konkurrerar om hanar) det motsatta förhållandet att råda: är honornas maximala fortplantningstakt här högre än hanarnas? Ja: en kantnålshane kan helt enkelt inte ta emot så många ägg som en hona i snitt producerar. Detta äggöverskott gör hanarna till en begränsande och värdefull resurs för honorna. Den hona som lyckas lägga beslag på flest hanar får också flest avkommor, och honliga anpassningar, som attraktiva färger och dominans, kommer att gynnas av det sexuella urvalet.


Syngnathus typhle
S: Tångsnälla
E: Broad-nosed pipefish
G: Pfeifenfish


Mer info om utbredning, utseende mm finns här! (Länkning till denna sida är tillåten men all kopiering (bilder & texter) totalt förbjuden)

måndag 9 augusti 2010

Ologiska hästfärger!

Jag kan ibland "terrorisera" min omvärld med att fråga vad en häst har för färg.

En helbrun är inte BRUN utan fux.

Enligt regeln brun häst så är man, svans och ben SVARTA!

En tigrerad häst då? Är den randig? Nej den är prickig!

Om en häst är randig tex på benen och kanske vid manken så kan den vara black.

Vilken färg har en black häst? Svart? Nej, den är beigeaktig!

Skäck och fläck rimmar så det tycker jag är ganska lätt...

buskar, hästar, fiskar mm

Topiary!!! Snacka om välklippta buskar!!!!

I GP (start 31/7) är en "följetång" om hästars utevistelse... Jag vet vad jag tycker men samtidigt har jag en viss förståelse för de som tänker och tycker annorlunda. Jag har haft en häst som frös ute. Samtidigt hade jag en ponny som tyckte det var för varmt att stå inne (under vinterhalvåret och med vinterpäls). Den situationen var inte så enkel. Men när någon hävdar att det är SKADLIGT för hästarna att vara ute så undrar jag hur aveln gått till när hästar inte längre klarar av att vistas utomhus några timmar varje dag... Visserligen så har jag haft en häst som halkade på ALLT! Ja, han halkade ju självklart när det var halt ute men han halkade även när det var helt ren och torr asfalt. Men han var var väl inte avlad och tränad för det utan att springa runt runt på en oval sandbana... Men han varju uta varje dag ändå men kanske inte lika mycket när han frös. Ska vi själva låta bli att gå ut om det blåser lite, är snö ute eller om det regnar?

Ynglena växer... nu har jag även fått förfrågan att ta över några bekantas fiskar... Rent teoretiskt skulle de fungera med mina egna. Två av deras är dessutom mormor och morfar till mina yngel... Ja just det! Hm... Då får jag nog hitta en lösning på det... De tycker inte om sin svärson...

torsdag 5 augusti 2010

Ponnyagility 22/8

Välkomna på Stall Hippos träningstävling i Ponnyagility i Sätila för a- och b-ponny söndagen den 22/8 med start kl 10:00.

Klasser: Ponnyagility för barn, med eller utan ledare, agility för vuxna, tömkörd agility både barn & vuxna, riden agility, med och utan ledare.

Enklare servering finns på plats, försäljning av vissa träningshinder till agility typ koner, presenning, prasselband... Finns i begränsad mängs, först till kvarn...

Fina priser till alla barn och var med och tävla om fina herderspriser.

Läs mer på Bruksponnys hemsida:
www.bruksponny.zoomin.se

lördag 24 juli 2010

Ryttare sökes eller säljes?

5 juni lades denna annonsen ut om:
"Han blir nästan som din egen"


23 juli lades denna annonsen ut: "En vän för livet"

Han väver enligt detta inlägg...

Bild... Om jag klurat rätt så är detta stammen... Det är den enda arab med det namnet men då stämmer inte födelseåret i säljesannonsen...

Hur det blir med Gelb Junge ("Pojken") har jag ingen aning om...

torsdag 15 juli 2010

Nya yngel men samma sort!

Idag på morgonen har det kommit nya yngel. Det är även denna gång wagtailmamma och röd svärdbärarpappa. Jag har bytt plats på honorna (båda wagtail) för att se om även den andra släpper sina yngel nu. Hon är bra rund om magen iaf.

Än så länge har jag ca 35 yngel mellan wagtail och röd. Vissa av ynglena är wagtail och vissa inte.

söndag 4 juli 2010

Svärdbäraryngel säljes!

Snart dags att några flyttar hemifrån tycker jag...

Mamman, mormor och morfar är wagtail. Pappan är röd.
Jag har ca 22 yngel varav ca 75% är wagtail, iaf mer än 50%, resten röda.
Kan inte se kön än.

onsdag 23 juni 2010

sommarpremieringar 2010

Gräfsnäs 26/7
Tångelanda 27/7
Arvika 21/8
Mellerud 22/8


Munkagårdsgymnasiet Tvååker 15-16 juli
Ridhuset Svenljunga 28-30 juli
Uddetorpskolan, Skara 1 augusti
Essunga RK, Nossebro 2 augusti
Orust RK Henån 7 augusti
Dingleskolan 8 augusti
Uppsamlingsheat: Lördag 11 september kl. 09.00 - Uddetorp, Skara

Shettisutställningar:
30/5 Uddevalla
3/7 Svenljunga
14-15/8 Nossebro
28/8 Karlstad
25/9 Vartofta
23/10 Nuntorp

de växer

Alla utan ett yngel verkade överleva. Igår försökte jag räkna dem men de rör på ju på sig! ;-)
Tror det är 22-23 st. Det som ajg reagerade på är att de som är wagtailtecknade verkar växa bättre. Konstigt... hm... Det reagerade jag på redan för någon vecka sen.

måndag 14 juni 2010

bebsiar

För snart en vecka sedan fick jag ca 20 svärdbäraryngel.
Mamman är wagtail och pappan röd.
Det ser ut som mer än hälften blir wagtail.

Labradoodle

Labradoodle - det bästa
Labradoodle är det bästa ur två raser. Labradorens lugna sätt och pudelns allergivänliga päls. Att skräddarsy en ny hundras är ett långsiktigt arbete som pågått sedan 70-talet
En glad unghund möter oss i hallen hemma hos Mimmi och Stefan Janeld. Lite för entusiastiskt på typiskt unghundsvis, men han lugnar snabbt ned sig och ligger snart platt på sidan på köksgolvet och sover.
Dylan, som han heter, ser nästan ut som en brun Riesenschnauzer, men är i själva verket en Labradoodle. Mamma är Pudel och pappa Labrador, en korsning som är mycket vanlig bland annat i USA och Australien.
- Orsaken till att blanda två raser är att få fram en allergivänlig och lättlärd hund som kan tränas som assistanshund, berättar Stefan Janeld.
Men att ägna sig åt blandrasavel i Sverige är inte så enkelt. Sverige är extremt vad gäller hundar och hundavel. Den som ägnar sig åt blandrasavel utesluts ur Svenska Kennel Klubben, oavsett om aveln är väl genomtänkt och alla avelsdjur är testade för rasburna sjukdomar.

- När uppfödarna är mer fokuserad på att ta fram snygga individer än friska och trevliga, är det något som gått snett. Det är något fel med aveln när jägarna måste ta fram en egen linje för att få fram hundar som fungerar för det de ursprungligen var tänkta att göra, säger Stefan Janeld, och syftar på Labrador som numera är en av många raser som finns i en jakttyp och en annan "vanlig fetlabbe" som han kallar den.
Pappa till Dylan heter Oliver och är en stor och kraftig labradorhane som trots sin storlek inte är tillräckligt stor för att vara framgångsrik på utställningar. Det var just det som fick Stefan att börja fundera.
- Hundskolan i Sollefteå ville köpa Oliver av oss eftersom de tyckte att han var en bra individ och de hade svårt att hitta bra hundar till ledarhundar. Men vi kunde ju inte sälja en familjemedlem, så vi erbjöd oss att ta valpar efter honom, berättar Stefan.
Det var då de upptäckte att Oliver var för klen - i domarnas ögon. Men samtidigt fick rådet att banta av veterinärer. Eftersom han inte skulle vara framgångsrik på utställningar men hade en god mentalitet och var frisk bestämde sig Stefan och Mimmi att gå en annan väg för att få fram friska och sunda hundar.
- Målet är att få fram hundar som fungerar bra som assistanshundar. Men det är först i tredje generationen som vi kommer att ha något riktigt bra att visa upp.

Stefan menar att man nog även internationellt haft lättare att lyckas i sitt avelsarbete om man döpt rasen till något annat.
- Labradoodle låter ju så löjligt, och permanentar liksom blandrasstämpeln. Hade man kallat den Australiensisk retriever hade det kanske varit lättare att få den godkänd som en egen ras.
Anna Lefvert/TT Spektra
Labradoodle:
Labradoodeln började avlas fram i Australien redan på 1970-talet. Syftet var att få fram en bra allergivänlig assistanshund till blinda eller handikappade, med en päls som inte fäller.
Den första pudeln som användes för att ta fram labradoodlevalpar var faktiskt importerad till Australien från Sverige!
I Australien och USA är Labradoodle sedan länge ett välkänt begrepp, men eftersom hundarna fortfarande har en mycket stor variation i utseende har rasen ännu inte registrerats som egen ras med en egen rasstandard.
I USA och Australien har man använt pudelns alla fyra storleksvarianter och samtliga färger, vilket bidragit till den stora variationen.
I Australien har man i avelsarbetet med labradoodeln även parat in andra raser. Till exempel har Irländsk vattenspaniel, Curly coated retriever, Cocker spaniel och Amerikansk cocker spaniel använts i aveln.


"Rasen" kommer ifrån Australien och är godkänd där. Den avlas fram för att var allergikervänlig handikappshund. Det är en blandning av Labrador och Storpudel.
Jag jobbar på hunddagis och har en av dem hos mig. En supermysig hund som är glad, lugn och harmonisk. Väldigt lätt att ha och göra med. Jag kan inte säga så mkt om "rasen" då jag bara träffat denna. De kräver trimmning regelbundet. Är ganska stor ca 65 cm hög. Smidig hund med pudeltrippgång.


Vilken ras är EGENTLIGEN rasren? Vargen och dingon? Kan man säga att NÅGON av dagens raser är 100% rasren och aldrig har tagit in främmande blod för att bättra på rasen? Vad säger att en schäfer som enligt rasförbundet har förbättrats med annan ras för att få mer hållbara höfter är sämre än en 100% rasren?

Jämförelse med hästaveln: Vad säger att Svensk Ridponny är sämre än New Foreste E? Vad säger att Gotlandsruss som har welshblod i sig är sämre? Vad säger att Svenska Halvblod är sämre än Arabiska fullblod? Vad säger att Welshpartbreed är sämre än welsh mountain?

Många raser är från början korsningar mellan flera raser för att få fram en önskvärd egenskap. Det kan vara en mentalitet, ett visst utseende eller hållbarhet för en sport.

Labradoodeln började avlas fram i Australien redan på 1970-talet. Syftet var att få fram en bra allergivänlig assistanshund till blinda eller handikappade, med en päls som inte fäller.

Den första pudeln som användes för att ta fram labradoodlevalpar var faktiskt importerad till Australien från Sverige! I Australien och USA är Labradoodle sedan länge ett välkänt begrepp, men eftersom hundarna fortfarande har en mycket stor variation i utseende har rasen ännu inte registrerats som egen ras med en egen rasstandard.

I USA och Australien har man använt pudelns alla fyra storleksvarianter och samtliga färger, vilket bidragit till den stora variationen. I Australien har man i avelsarbetet med labradoodeln även parat in andra raser. Till exempel har Irländsk vattenspaniel, Curly coated retriever, Cocker spaniel och Amerikansk cocker spaniel använts i aveln.

onsdag 26 maj 2010

Gotlandsruss

Färger: Alla färger tillåtna utom homozygot gulanlag (så kallad albinism), skimlar, blackar och dorsalskäckar.

Bruntigrerad

ytterligare en bruntigrad

Rödskäck (bukskäck)