måndag 16 augusti 2010

gravida män och kvinnor som slåss om deras gunst!

¨ Kantnålsfiskar ställer alla begrepp om hanliga och honliga roller på huvudet: här blir hanen gravid när honan med en "penis" för över äggen till honom. Under hans graviditet får ynglen syre och kanske också näring via en "faderkaka". Honorna konkurrerar om hanarnas gunst, dominanta honor kan hindra sina medsystrars fortplantning, och honorna är större och mer färggranna än hanarna.

¨ När det gäller att välja rätt partner är kantnålshanarna mer kräsna än honorna. Men varför konkurrerar då honorna om hanarna? Konkurrens uppstår när en resurs är knapp. Kan ett kön begränsa det andra könets fortplantning, och därmed utgöra en sådan knapp resurs? Förvisso; hos de flesta djurarter kan en hona producera betydligt färre avkommor än vad en hane maximalt kan. Detta ger upphov till vad vi kan kalla de "konventionella" könsrollerna i naturen; hanarna konkurrerar om honorna.

¨ Kommer hos kantnålar och andra djur med "omvända" könsroller (där alltså honor konkurrerar om hanar) det motsatta förhållandet att råda: är honornas maximala fortplantningstakt här högre än hanarnas? Ja: en kantnålshane kan helt enkelt inte ta emot så många ägg som en hona i snitt producerar. Detta äggöverskott gör hanarna till en begränsande och värdefull resurs för honorna. Den hona som lyckas lägga beslag på flest hanar får också flest avkommor, och honliga anpassningar, som attraktiva färger och dominans, kommer att gynnas av det sexuella urvalet.


Syngnathus typhle
S: Tångsnälla
E: Broad-nosed pipefish
G: Pfeifenfish


Mer info om utbredning, utseende mm finns här! (Länkning till denna sida är tillåten men all kopiering (bilder & texter) totalt förbjuden)

Inga kommentarer: