fredag 6 mars 2015

Hoya - Porslinsblomma

Jag har fått en Hoya, även kallad porslinsblomma. JA bara ett litet skott alltså. Detta har jag aldrig haft innanså jag blev nyfiken på hur jag ska ta hand om den... Klicka på den understrukna texten så kan du läsa mer...

Många porslinsblommor doftar, men det finns också doftlösa sorter. Växten är mycket anspråkslös men det kan vara bra att tänka på att blommorna bildar nektar som kan droppa ned på underlaget. Porslinsblommor kan bli mycket gamla.
Dess robusta blad och tålighet gör den till en perfekt växt för den som vill lägga sin tid på annat än blommor men som ändå är kräsen när det gäller inredningen. Porslinsblomman är lättskött men stilfull, en perfekt blomma till karriäristen.


Blommorna ser ut att vara av porslin och doftar underbart - särskilt nattetid och tidig morgon. Ju äldre plantan är desto rikligare blommar den. Men klipp inte bort det lilla skottet där blommorna sitter. Där kommer nästa omgång blommor. För att porslinsblomman ska trivas bör den placeras ljust men inte för soligt, upplindad på en ganska stor spalje på ett lågt bord innanför ett västerfönster. På vintern kan den stå svalare, +15°, och då vattnar jag inte så ofta. Den vill stå trångt i sin kruka och får ingen näringslösning under tiden den sätter knopp. Då riskerar man knoppfall. Senare kan man ge en svag gödselvattning en eller två gånger. Omplantering är inte nödvändig om inte krukan har blivit alldeles för liten. Kan man komma åt kan man ju byta det övre jordlagret. Hoyan vill ha mycket ljus och värme för riklig blomning. Riklig och jämn vattning hela sommaren. Om jorden blir torr är risken stor att blomknopparna faller av. Hoyan angrips sällan av parasiter.

Vattna inte förrän jorden torkat till. Under blomningen hålls jorden lätt fuktig. När växten vintervilar vattnas sparsamt. Häll mycket svag dos Krukväxtnäring i vattnet över sommaren.
De flesta porslinsblommor får långa rankor, som bör bindas in. Titta på rankan så ser du, att bladen sitter på ena sidan. Linda rankorna kring spaljé eller stallage så att bladen kommer utåt – låter svårt, är lätt! Så kommer mycket ljus på bladen och växten trivs. När blommorna vissnat faller de av, men den lilla sporren de suttit på sitter kvar. Låt den sitta kvar! På den växer nya blommor ut. Sporren kan alltså med tiden bli rätt lång. Blommorna avsöndrar i regel rikligt med nektar, som droppar och klibbar, så välj en plats med tåligt underlag. Plantera inte om porslinsblomman så ofta – den trivs med trång kruka. När det blir dags väljer du bara ett nummer större kruka – gärna lerkruka - och porös jord. De allra flesta trivs i rumstemperatur året om och inte ens vintertid svalare än ca 18°.


Jag har en hoya; shooting star, som jag hittade slängd i soporna på ett kontor jag städade för ungefär 16 år sedan. Jag tog upp stackarn och satte i en vattenmugg i min städskrubb i mörkret ett tag och när jag slutade fick den åka med hem.... Den växte sig också jättelång, med ganska grova grenar som inte gick att böja upp på en båge för jag var rädd att knäcka dem. Men så för något år sedan fick jag för mig att klippa ner den ganska hårt och satte de avklippta grenarnas toppar, ca 15-20 cm eller 2-3 bladpar, i vatten och de fick rötter jättefort. Ursprungsplantan var länge kal och ledsen men nu har den fått fart igen och är mycket tätare och blommar för fullt igen. Den är omplanterad kanske 3-4 ggr under dessa 16 åren. Den har blommat nästan konstant under alla år! Jorden är vanlig blomjord med leca i, näring får den när jag kommer ihåg under sommarperioden. I somras bodde den ute på verandan i lite lagom skugga och trivdes fint.

Gula blad?
Det brukar vara ljusbrist och/eller näringsbrist som orsakar gula blad, men du får också kolla så att din porslinsblomma inte har ohyra. Övervattning under vintern kan också orsaka gula blad. Under vintern brukar växterna till exempel vilja ha tillskottsljus om de inte växer i ett väldigt ljust fönster, så kanske att det är problemet med porslinsblomman.

Inga kommentarer: